top of page

Biografie

De Nederlandse mezzosopraan Stefanie Bruggeling (1997) heeft zich op verschillende vlakken ontwikkeld. Als zangeres, maker en muziekdocent baant ze een weg in de klassieke wereld, waarbij ze als veelzijdige artiest onder andere oratoria zingt, eigen voorstelling creëert, opera rollen vertolkt en meedoet in moderne producties. Zo heeft ze in haar korte loopbaan al op grote podia gestaan: zoals het Muziekgebouw aan het IJ, Tivoli Vredenburg en Odeon. Hierbij heeft ze onder andere gewerkt met het productie huis Silbersee, orkest Musica Michaelis en Het Promenade Orkest (HPO).

Stefanie treed regelmatig op in Nederland waarbij ze haar eerste operarol vertolkte eind 2022 als de tovenares in de opera Dido en Aeneas. In dezelfde periode was ze te horen op radio NPO4 met Silbersee “Stimmung III”. Internationaal trad ze op met een nieuwe opera ‘Sometimes I visualize myself back in the belly of my mother’ gecomponeerd door Mees Vervuurt tijdens het Rotterdam Opera Festival en Tête-à-tête Festival in Londen.

“De tovenares (Stefanie Bruggeling) en haar twee heksen (Nardi Thonen en Nienke Dam) leefden zich ten volle uit in hun vileine rollen. Hier gaat het niet om mooi zingen, maar om gemeen zijn en dat straalde het trio ruimschoots uit.” (muziekrecensie, Koen Edeling, 2022)

Op andere festivals zoals OUTDOORS en het Paltivalfestival is ze te horen geweest met recitals en haar eigen interdisciplinaire kindervoorstelling ‘De Zingkoningin’ (2021). In samenwerking een mimer en danser heeft ze de ouderen tijdens de corona periode (2021) een hart onder de riem gestoken met de interdisciplinaire voorstelling ‘Winterreise, Zomertijd’. Tijdens diezelfde periode is ze online gezien geweest tijdens de zomerspecial van ‘Zing als Vanzelf’ met Bert van den Brink en Bert van der Wetering.

Sinds 2018 studeerde ze af aan het ArtEZ conservatorium als docent muziek. Al snel werd haar duidelijk dat ze zich verder wilde ontwikkelen als muzikante en artiest. Sinds 2019 studeert ze aan het Conservatorium van Amsterdam waarbij ze zanglessen volgt bij Sasja Hunnego. Stefanie heeft meegedaan aan masterclasses met Bretton Brown, Ira Siff en Alexander Oliver. Daarnaast heeft ze gewerkt met correpetitors als Nathalie Doucet, David Bollen, Gerardo Felisatti en Mirsa Adami. Ook volgde ze jazz improvisatie bij Sanna van Vliet. De vaardigheden van de beide studies maakt dat ze zich ontwikkelt tot een zangeres met een zeer duidelijke ondernemende visie.

Haar focus ligt op het moment bij de klassieke muziek, maar in haar verleden heeft ze ook veel mogen leren als popkoorzangeres bij Bluebirds (2018) en jazz-zangeres bij The Cottonclubbigband (2019) en het jazzkwintet Besogne (2019). De vrijheid van de jazzimprovisatie, het entertainment vermogen van een popartiest en de discipline van de klassieke zang maken haar tot een veelzijdige zangeres.

Haar muzikale creaties zet ze in als middel en doel om mensen met elkaar te verbinden. Als creatief ondernemer is ze continu op zoek naar vernieuwende manieren om de klassieke muziek zo toegankelijk mogelijk te maken voor een breed publiek.

Stefanie Bruggeling002.jpg
bottom of page